Bence-hegyi kilátó

A Bence-hegyi kilátó új építményét 2018. márciusában adták át a 210 m magas Bence-hegyen. Az egykori olajfúró torony utódja csiszolt és színezett lőtt betonból épült, magassága 20 méter. Különleges formája leginkább egy virág kelyhére hasonlít. A kilátóból egyedi látványt nyújt a Velencei-tó, de mind a négy égtáj felé lenyűgöző panoráma tárul a látogatók elé. A kilátó nyitvatartási időben térítési díj ellenében látogatható.

Csajághy Laura színpad

A Csajághy Laura Szabadtéri Színpad nevét Vörösmarty Mihály felesége és múzsája után kapta. A szabadtéri színpad Vörösmarty Mihály egykori otthonának épülete, Vörösmarty Emlékház mögött, Kápolnásnyéken található.

Halász Kastély

A kápolnásnyéki Halász család a XIX. század első felében klasszicista kúriát emelt a településen, melyet 1930 körül jelentősen kibővítettek és neobarokk stílusban átalakítottak. A második világháború és az államosítás pusztításait követően 2016-ban újjászületett az épület és parkja, amelyet Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány működtet. Kulturális központ, közösségi rendezvények, kiállítások, koncertek, előadások, művészetpedagógiai programok helyszíne. Aktuális kiállításait szállóvendégeink ingyenesen látogathatják, a recepción kapott belépőjeggyel.
Cím: 2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc utca 10.

Katonai Emlékpark Pákozd
(KEMPP)

A Pákozdi Katonai Emlékhely az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata emlékére 1951-ben felállított obeliszk környezetében, 1,6 hektáros területen helyezkedik el. Jelen formája civil kezdeményezésre jött létre 11 szervezet összefogásával 2002. szeptemberében azzal a céllal, hogy bemutassa az 1848-ban alakult Magyar Honvédség történetének főbb eseményeit, és emléket állítson az eltelt 160 év hősi katonai helytállásának.
Az elkészült 1848-as emlékhely és Emlék Múzeum a szabadságharc első győztes csatájában hősiesen helytálló honvédekre és nemzetőrökre emlékeztet, a Don-kanyar kápolna a 2. világháborúban elesett honvédeknek állít emléket, a Magyar Békefenntartó emlékmű és a békefenntartó kiállítás a ma katonái áldozatvállalását hívatott bemutatni. Az emlékhely fejlesztését - anyagi erőnk függvényében- folyamatosan végezzük. 2008- 2009-ben előkészült az I. világháború harcaira emlékeztető objektum és a Hősök emlékműve majd a 2. világháború lövészállás bemutatót.
Cím: 8095 Pákozd, 087. hrsz.

Miska Huszár

A maga nemében egyedülálló alkotás, amely 100 tonna betonból készült és 12,5 m magas. A monumentális huszár szobor az M7 autópálya mellett áll, Pákozdon, az ún. Bogár halmon. Ott, ahol a mondák szerint Jellasics horvát bán és császári-királyi táborszernagy állt 1848. szeptemberében. A Miskahuszár szobor a magyar huszár szimbóluma, amely a magyar katona hősiességét és bátorságát hivatott megörökíteni. A szobor a győztes magyar katona jelképe is egyben, hiszen a pákozdi diadal helyén és arra emlékeztetve a huszár egyik kezében a győzelmi zászlót tartja, a másik kezét viszont a kardján nyugtatja, jelezve, hogy készen áll bármikor a harcra, hazája védelmére.
Cím: 8095 Pákozd, Bem utca 45.

Pákozdi Pagony és Vadaspark

A szomszédos Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark a Velencei-tó északi részén, 96 hektáron terül el. Az Arborétum hangulatos kis tóval, családi piknikek számára kialakított részekkel és a gyerekek számára épített “élményvárral” várja a látogatókat.
Vadasparkjában madárröpdét alakítottak ki, de látható vaddisznó, gímszarvas, muflon, őz, dámszarvas, fácán és vadpulyka is.
Az arborétum kilátójából az egész Velencei-tó elénk tárul. Érdemes ide felsétálni, hiszen már a kilátóhoz vezető séta is vadregényes az összeboruló fák alatt.
Cím: 8096 Pákozd, Mészeg-hegy

Sarvaicz Körösztje

Az egykori kőkereszt Sarvaicz Lajos, a vadászbalesetben elhunyt hajdani tóbírónak állított emléket. Az elpusztult régi kereszt helyett emelt új kilátó feleleveníti az egykori tóbíró emlékét.
Cím: 2485 Dinnyés

Sétahajózás

A március végétől október végéig tartó hajózási idényben többféleképpen is felfedezhető a Velencei-tó. Menetrendszerű járatok Agárdról indulnak a pákozdi Szúnyog-szigetre, amely a kirándulók kedvelt célpontja.
Pákozdon (Szúnyog-szigeten) 30 perces, Agárdon 45 perces sétahajózásokra nyílik lehetőség. Kellemes hangulatú alkonyati sétahajók indulnak Agárdról.
Egy tavat kerülő kerékpártúra részeként is érdemes felpakolni járműveiket valamelyik hajójáratra.
A hajók elő- és utószezoni, valamint főszezoni menetrend szerint közlekednek. A hajójáratok Agárdról, a pákozdi Szúnyog-szigetről indulnak. A hajóút közben bepillantást nyerhetünk a Velencei-tó nádasainak élővilágába. Menetjegyek a Szúnyog-szigeti állomásnál a hajón, Agárdon pedig a hajóállomáson válthatók.

Várpark Dinnyés

A Dinnyési Hagyományőrző Központtól pár perc sétára magánterületen áll az egyedülálló Várpark, amely a középkori magyar várakat mutatja be. Az építmények eredeti anyagokból készültek, kőből és fából, eredeti tájolással. A várakat egy sétány övezi, ami Nagy-Magyarország formáját ölti magára, így a várak eredeti helyükön járthatók körbe. A sétányt emlékoszlopok övezik, melyek mindegyike egy-egy magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket. A makettek minden korosztály számára élményt jelenthetnek, a tárlatvezetés lehetőséget ad a történelmi ismeretek elmélyítésére. A Várpark szombaton és vasárnap látogatható.
Cím: 2485 Dinnyés - Gárdony, Kossuth u. 17.

Velence Korzó és Szabadstrand

A 20 hektáron kialakított kereskedelmi, szórakoztató és turisztikai központ egyszerre nyújtja egy városközpont, egy közösségi és rendezvénytér, egy sétálóutca, szolgáltatóház, egy igényes és modern szabad strand, rekreációs szabadidős tér esszenciáját.
Cím: 2481 Velence, Tópart utca 47.

Vörösmarty Mihály Emlékház

A kiállítás a legfontosabb dokumentumok segítségével mutatja be a költő életútját, pályaképét és a - szinte halála pillanatában kezdődött - Vörösmarty-kultusz történetét.
A költő születésének 200. évfordulójára újjárendezett kiállítás a XIX. század biedermeier hangulatát idézi.
A szobák berendezése, a bútorok, a tárgyak olyanok, amelyekhez hasonlók Vörösmarty hétköznapi világát alkották. Bár kevés az eredeti relikvia, itt található a költő íróasztala - rajta a Szózat kézirat-változataival, egy intarziás komód, mely a család hagyatékából való, s egy kobaltkék keretben apró pöttyökkel, virágokkal díszített tál.
Cím: 2475 Kápolnásnyék, Vörösmarty u. 31. (Megközelíthető a 7. sz. főút irányából.)

Vörösmarty pince

Az egykor Vörösmarty Mihály tulajdonában álló, nádfedeles, egyszerű épületegyüttes - amelyhez korábban szőlőültetvény is kapcsolódott - a Bence-hegyre vezető Panoráma út és Csongor utca sarkán áll. A Kápolnásnyéken született Vörösmarty Mihály itt töltötte gyermekéveit és életének utolsó éveit. Több versét is itt írta, a táj szépsége sokszor megihlette. A manapság egyre népszerűbb ital, a fröccs elnevezése is Vörösmartyhoz köthető, aki a Fóti dal című költeményében említi meg a szódával higított bort: „fölfelé megy a borban a gyöngy”. A pince és „fröccs terasz” időszakosan látogatható, alkalmankénti megnyitásakor egyedi gasztronómiai élmény részesei lehetünk.